Gantung Uri BabY???

Haloooo Dearest!!!!....Entry kali ni I nak share something yang I sendiri baru jer tahu...huhuhu...xtau lah kalo Uols semua dah tahu....Semalam I Watch Majalah 3...Pasal Perkampungan Atas Air,,..Kat Brunei...Nama kampung tu Kg Ayer...Semua Aktiviti Kat Kampung nie di atas Air...Rumah.Sekolah,Petrol pam N pasar2 semua atas aIr....Menarik kan....But Yang PAling menarik Pemikiran I adalah....Bila Wartawan ternampak Ada bende bergantungan di  dahan Pokok kat tepi sungai tu..

.Guess What????? Uri Bayi tau!!!ada segelintir dari kalangan diaorg ni masih amalkanya....kalo UOls semua nak tau Uri tu dia letak kat dalam Bekas Tin @ beg plastik n Dia selitkan Duit sekali tau...But Wartawan tu kata...dia pun xpasti napa diaorg buat cam tu....So ada sesapa yang Tahu X???? bole Share!!!..

pelik kan...kalo kat Malaysia Kebanyakkan dari kita Especially orang Islam lah kan mesti akan tanam URi Baby tu..kan...
Hurm So ...Lain tempat ..Lain Pula Adatnya kan....

4 Responses to "Gantung Uri BabY???"

cha said...

memang pelik kan ... wpon malam td x tgk majalah 3.. tp dr u citer pun mcm pelik... i pon xtau nape mesti uri baby tu di gantung kann... hemmm.. so kpd readers yg tau tlg la informkan mengapa ie terjadi ye...

tia @ Ini Kisah Tia said...

hmm , dekat Malaysia pun ada jugak yang stail gantung uri . motif ? Tia pun tak tau ..

orang Melayu pun ada gak buat . tanam uri dengan barang . contoh , tanam dengan pensel supaya anak jadi cerdik . duit , supaya anak jadi kaya ..

CikPuan Fara said...

erk apsal uri pegi gantung pulak?.. taktau la ape sbbnya yer.. yg pernah dengar uri kena tanam dekat depan/tepi rumah. jgn tanam belakang umah. nnti jodoh dia "tak nampak" @ berat jodoh. isk mcm2 kan.

CutieLiesa said...

wa....pn fara...yg tu i pun xtau...so lps ni i tanam dpn rumah jer ler eik...