BAHAYA !! IBU PREGGY AMBIL PERHATIAN..

Kurang asid folik risiko bayi cacat @ Vitalea dan B complex shaklee lengkap dengan asid folik.
Perhatian kepada ibu2 atau bakal2 ibu atau teman2 wanita saya diluar sana yg sedang berusaha untuk menimang cahaya mata. Patikan anda mendapat cukup nutrisi samada semasa hamil atau sedang merancang untuk hamil. Ini kerana kegagalan kita mendapatkan nutrisi yang lengkap mungkin boleh mendatangkan risiko kepada bayi kita sebagai contoh kekurangan asid folik boleh mengundang kepada kecacatan tiub saraf (spina bifida). Kecacatan ini berlaku kepada bayi yang baru lahir bahkan ketika berada didalam kandungan lagi.

Spina Bifida berlaku apabila saraf tunjang tidak dapat ditutup sepenuhnya semasa proses tumbesaran di dalam rahim ibu. Jika tempat yang terbuka itu terlalu besar, ia boleh menyebabkan sebahagian daripada saraf tunjang bayi terkeluar dari lubang tersebut dan cecair tulang belakang (Spinal Fluid) pula berkumpul.
Kanak-kanak yang mengalami kecacatan ini akan menghadapi kesukaran untuk mengawal pundi kencing (poor bladder control), lumpuh separuh atau sepenuhnya, masalah penghadaman, alergik dan banyak lagi.
Proses pembentukan Spina Bifida ini berlaku semasa awal minggu kehamilan. Waktu itu, para ibu mengandung kemungkinan belum tahu yang mereka sedang mengandung. Sekiranya ibu mengandung tersebut kekurangan asid folik dalam badan, bayi dalam kandungan berisiko tinggi mendapat Spina Bifida. Pengambilan asid folik pada minggu ke 13 ke atas sudah tidak berguna lagi kerana waktu itu pembentukan tiub saraf sudah lengkap.

Oleh itu, para ibu disyorkan untuk memakan makanan yang kaya dengan asid folik 3 bulan sebelum kehamilan dan terus mengambilnya kepada 12 minggu pertama kehamilan. Terutamanya wanita yang hendak berkahwin, makanlah makanan yang kaya dengan asid folik sebelum kehamilan pertama. Mengapa? Sekiranya anak pertama mempunyai Spina Bifida, risiko kepada kehamilan seterusnya untuk mendapat kecacatan tersebut sangat tinggi!

Percaya atau tidak, kecacatan genetik ini berisiko tinggi kepada bayi yang mempunyai ibu mengandung yang tidak suka makan sayur!
Risiko Spina Bifida boleh dihindari jika kita banyak memakan makanan yang mengandungi ASID FOLIK (Folic Acid). 400 mikrogram Asid Folik setiap hari sudah mampu untuk menghindari risiko kecacatan ini kepada kandungan.
Jika anda seorang yang memang sukar hendak makan sayur anda perlu ambil supplement/vitamin tambahan yang boleh membekalkan asid folik.
Shaklee Vitalea (multivitamin) dan Shaklee B Complex mengandungi 200mcg asid folik setiap kapsul. Oleh sebab itu vitalea dan b complex ni terdapat dlam SET KEHAMILAN Shaklee ( rangkaina vitamin yang khusus untuk ibu2 hamil dan juga yang merancang untuk hamil)

Jika diperhatikan apa yang terdapat dalam SET VITAMIN IBU MENGANDUNG ini adalah sama dengan apa yg tertulis didalam jadual diatas. Jadi tak keterlaluan jika saya katakan SET VITAMIN IBU MENGANDUNG ini adalah pilihan terbaik untuk anda!

kebiasaannya ibu-ibu mengandung diberikan vitamin B-Complex & Asid Folik apabila membuat pemeriksaan di klinik kerajaan. Namun, tidak ramai yang tahu vitamin B complex tersebut tidak merangkumi 8 kumpulan B yg utama yang penting iaitu :

B1 – Thiamin

B2 – Riboflavin

B3 – Niacin

B5 – Panthothenic Acid

B6 – Pyridoxine

B7 – Biotin

B9 – Folic Acid

B12 – Cyanocobalamin

Vitamin B Complex yang dibekalkan percuma dari Klinik Kerajaan hanya merangkumi 3 jenis kumpulan vitamin B iaitu :

B1 – Thiamin,

B2 – Riboflavin &

B3 – Niacin.

Apabila si ibu mengambil vitamin B Complex dari Klinik Kerajaan & Asid Folik, mereka masih kurang B5 – Panthothenic Acid, B6 – Pyridoxin, B7 – Biotin & B12 – Cyanocobalamin.

Bagi ibu hamil pengambilan vitamin B Complex ini sangat penting terutamanya kepada mereka yg menghidap Diabetes. Hanya 1 tablet sehari diperlukan.

Pengambilan B Complex boleh diteruskan sehingga selepas bersalin iaitu ketika dalam pantang kerana B-Complex juga bertindak sebagai penenang/anti stress, jadi ibu selepas bersalin boleh mengelak dari terkena penyakit ‘meroyan’. Selain itu, bagi ibu menyusukan anak dengan susu badan, si manja juga dapat menikmati khasiat vitamin ini dengan kadar berpatutan seterusnya meningkatkan seri wajah ibu selepas bersalin.

Pm@ wasup 011 1134 6656 lissa 
Blog: cutielissa.blogspot.com

untuk sebarang pertanyaan dan pembelian bole hubungi saya LISSA 011 1134 6656 (pm/wasup) 
HArga Istimewa menanti anda :) 

0 Response to "BAHAYA !! IBU PREGGY AMBIL PERHATIAN.."